Nieuwkomer PEC Zwolle klopt koploper PSV in eigen huis

19 Jan

EINDHOVEN – In de Eindhovense vrieskou heeft PEC Zwolle vrijdagavond voor een daverende verrassing gezorgd door koploper PSV met 1-3 te verslaan. De promovendus legde de zwakke plekken van de ploeg van Dick Advocaat genadeloos bloot.

PEC Zwolle komt op voorsprong

PEC Zwolle komt op voorsprong

Voor PSV was het acclimatiseren geblazen. In de winterstop belegde de ploeg met frisse tegenzin een oefentrip in het snikhete Thailand, waar de thermometer dagelijks ruim 30 graden aangaf. Dat de financiële belangen ten grondslag lagen aan de reis is een publiek geheim.  PSV streek door de veredelde marketingreis liefst vier ton op. Advocaat had eerder reeds toegegeven niet bijzonder happig te zijn om een dusdanig verre reis af te leggen. Vanwege de hoge temperaturen aan de andere kant van de oceaan kon er enkel ’s-avonds worden getraind. Toch hield de Hagenees geen slecht gevoel over aan de trip. Eenmaal terug in Eindhoven was de groep weer gretig en werd er scherp getraind.

Des te onverwachter kwam de enorme zeperd tegen Zwolle, dat van meet af aan brutaal spel op de mat legde. De titelkandidaat leek haar motor maar niet warm te krijgen in Eindhoven, waar de temperatuur onder het vriespunt lag. De 0-1 van Fred Benson, die Zwolle na ruim 20 minuten aan de leiding bracht, was dan ook absoluut niet onverdiend te noemen. Dat topschutter Matavz PSV kort voor rust op gelijke hoogte bracht, verbloemde het ongeïnspireerde en futloos ogende spel van de titelkandidaat. De supporters ontdooiden plots en gingen in de tweede helft massaal achter de ploeg staan. Helpen deed het echter niet. Zwolle, dat veel scherper oogde in de duels, kreeg het publiek met twee treffers in het eerste kwartier na rust volledig stil. Pluim en opnieuw Benson bleken ongrijpbaar voor de wankele verdediging van PSV, waar toch al zo veel druk op staat dit seizoen. Ook Mark van Bommel, regelmatig uitblinker van de thuisploeg in de eerste seizoenshelft, beleefde een vervelende avond. Op een pijnlijke manier werden zijn zwaktepunten blootgelegd. Keer op keer werd hij overlopen door de voorste linie van de uitploeg. Ook de teruggekeerde Pieters kan spreken over een letterlijk pijnlijke avond. Nadat hij terecht met rood moest inrukken van arbiter Higler, sloeg hij uit pure frustratie een raam door in de catacomben. Met nog onbekend letsel aan zijn onderarm werd hij per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de laatste berichten zal de linksback opnieuw enkele weken uit de roulatie zijn.

De ploeg van Art Langeler speelde de wedstrijd vervolgens op professionele wijze uit. De meest optimistische PSV-supporters hadden misschien nog wat ijdele hoop op een gelijkspelletje, maar het was eerder Zwolle dat aanspraak op een treffer mocht maken dan PSV. Als de Zwollenaren effectiever met de kansen om waren gesprongen, had de uitslag zomaar veel hoger uit kunnen vallen. De 1-3 overwinning was daarom volledig de verdienste van Zwolle. Door het niet ingecalculeerde verlies van PSV, kan medekoploper FC Twente de Eindhovenaren zaterdagavond bij minimaal een gelijkspel tegen RKC Waalwijk passeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: