Ook zonder respect voetbal

24 Jan

We schrijven maandag 3 december 2012. Heel Nederland is in de ban van het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Tijdens een wedstrijd van SC Buitenboys B3 tegen SV Nieuw Sloten B1 wordt de vlagger zodanig mishandeld dat hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overlijdt. Overal ter wereld wordt met afschuw gereageerd en grootschalige respectacties worden op touw gezet. Zelfs op het WK voor clubteams in Japan dragen de spelers rouwbanden. De Nederlandse voetbalbond KNVB scherpt haar regels met betrekking tot respect jegens de arbitrage onmiddellijk aan.

Inmiddels zijn we twee maanden en tig gespeelde voetbalwedstrijden verder. Hebben de getroffen maatregelen daadwerkelijk tot meer respect geleid? Een aantal voorbeelden, allemaal binnen een tijdsbestek van slechts zes dagen, staan hieronder op een rij.

De eredivisie wordt op vrijdagavond hervat met de wedstrijd PSV – PEC Zwolle. PSV-verdediger Erik Pieters wordt, overigens volledig terecht, met een rode kaart van het veld gestuurd. Zijn frustratie is in eerste instantie te begrijpen. Na liefst negen maanden blessureleed maakt hij juist vanavond zijn rentree op de Nederlandse voetbalvelden. Dat begrip verdwijnt snel . Hij reageert zijn frustraties volledig af op de scheidsrechter, vloekt met een erge ziekte en slaat tot overmaat van ramp in de catacomben een ruit aan diggelen. Daarbij blesseert hij zichzelf ook nog eens.

Twee dagen later staat ‘De Klassieker’ Ajax – Feyenoord op het programma. Voor de wedstrijd wordt wijlen Ajax-icoon Wim Schoevaart herdacht. Als eerbetoon dragen de Ajax-spelers rouwbanden. De stand is 3-0 in het voordeel van de Amsterdammers, als Feyenoorder Boëtius met speels gemak naar de grond gaat. Dat getuigt al niet van veel sportiviteit. De gedupeerde Van Rhijn ontvangt zijn tweede gele kaart en mag inrukken. Hevig teleurgesteld gooit hij zijn rouwband zomaar weg. Respect? Te zien in het filmpje vanaf minuut 7:45.

Argentijns temperament in de Copa del Rey. Real Madrid speelt in het oude Mestalla tegen Valencia. Ook al speelt Real Madrid inmiddels met tien man, de club staat al met anderhalf been in de volgende ronde. Toch kan Angel di Maria het niet laten zijn tegenstander vlak voor het sluiten van de markt nog even een venijnig trapje na te geven. Terecht wordt hij van het veld gestuurd. Saillant detail is dat het in het nog prille jaar reeds de vijfde rode kaart is voor de grootmacht uit Madrid.

Een dieptepunt betreffende respect diende zich aan voor Chelsea in de Engelse League Cup. Over twee wedstrijden staat de club in de halve finale op een schier onoverbrugbare achterstand tegen subtopper Swansea City. Eden Hazard wil de nog te spelen tijd optimaal benutten en probeert bij een ballenjongen hoogstpersoonlijk een bal te ontfutselen. De onsportieve ballenjongen sputtert een beetje tegen, waarna Hazard het nodig acht de kwetsbare jongen een trap in de zij te verkopen. Arbiter van dienst Chris Foy neemt een moedige beslissing en verwijst de Belg met een rode kaart naar de kleedkamer.

Deze incidenten in ogenschouw nemende moeten we concluderen dat het respect nog ver te zoeken is. Natuurlijk, tot op zekere hoogte hoort frustratie bij het spelletje en worden er dagelijks vele voetbalwedstrijden gespeeld. Maar iets beter nadenken en iets minder overdreven reageren zou al een enorm verschil maken. Te beginnen met de als voorbeeld dienende professionals op TV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: