Even voorstellen: Jürgen Locadia

28 Feb

Jürgen Locadia (19) schoot PSV gisteren hoogstpersoonlijk naar de KNVB Bekerfinale. Dankzij zijn goals versloeg PSV in Zwolle PEC met 0-3. Op 19 mei wacht in de finale AZ, dat Ajax met dezelfde cijfers versloeg, als opponent. Maar wie is Jürgen Locadia eigenlijk?

20130228-175215.jpg

Even terug in de tijd. Het is een herfstachtige namiddag eind september vorig jaar in Venlo. Het scorebord in het Seacon Stadion geeft tijdens de wedstrijd tussen de plaatselijke VVV en PSV de 68e minuut aan, als de moegestreden Narsingh wordt vervangen voor Locadia. De debutant heeft slechts zeven minuten nodig om zijn eerste eredivisiegoal in de boeken te schieten. Tot ieders verbazing schiet hij diezelfde wedstrijd nog tweemaal met scherp. Mede dankzij zijn drie goals verslaat PSV de degradatiekandidaat met 0-6. De laatste die de eer had bij zijn eredivisiedebuut een hattrick te maken, was Jaap van der Wiel van DS’79, alweer ruim een kwart eeuw geleden. Bovendien had Van der Wiel destijds een hele wedstrijd meegespeeld, terwijl Locadia slechts twintig minuten nodig had voor zijn trio aan goals.

Jürgen Locadia wordt negentien jaar geleden geboren in een Curaçaos gezin in Emmen. Op zijn vijfde melden zijn ouders hem aan bij de plaatselijke voetbalclub VV Bargeres. Daar voetbalt de jongeling maar drie jaar: FC Emmen heeft de Drent opgemerkt en neemt hem direct over. Ook daar groeit hij binnen afzienbare tijd uit zijn jasje. Op vijftienjarige leeftijd verhuist hij daarom samen met zijn gezin naar Noord-Brabant, waar hij bij Willem II in Tilburg gaat voetballen. Om het betalen van een opleidingskostenvergoeding te ontwijken, stallen de Tilburgers Locadia het eerste jaar bij amateurclub en stadsgenoot RKSV Sarto. Locadia bewijst daar wederom een neusje voor de goal te hebben. Fred Rutten, trainer van PSV, krijgt daar een luchtje van en attendeert de clubleiding op de extreem gemakkelijk scorende Locadia. De Eindhovenaren slaan meteen spijkers met koppen. Zonder ook maar een wedstrijd voor Willem II te hebben gevoetbald, verkast Locadia in 2010 naar PSV. In eerste instantie acteert de spits in de A1, maar al in 2011 laat Rutten de zeventienjarige spits debuteren in de bekerwedstrijd tegen VVSB. De toon is gezet.

Na zijn eredivisiedebuut uit bij VVV-Venlo wordt Locadia door de vaderlandse media bewierookt. Advocaat houdt hem echter uit de wind en geeft de voorkeur aan gevestigde namen Matavz en Lens. Uit bij PEC Zwolle, eind oktober, ontbreekt eerstgenoemde wegens ziekte en mag Locadia pardoes zijn basisdebuut maken. Scoren doet hij ditmaal niet. Advocaat gunt hem vervolgens hier en daar wat invalbeurten, maar veel minuten maakt hij niet.

Uitgerekend bij PEC Zwolle, in de beker dit keer en frappant genoeg opnieuw wegens ziekte van Matavz, mocht Locadia gisteren weer eens in de basis starten. Zijn drie typische spitsengoals bevestigen de hoge verwachtingen die zowel PSV zelf als de buitenwacht van hem heeft. De doorgaans vrij behoudende Advocaat meldde na de wedstrijd zelfs dat Locadia dit seizoen nog wel eens basisklant zou kunnen worden. Van Bommel reageerde wat milder en probeerde de druk van de ketel te halen: “Hij is een goede spits, maar ik heb van iedereen genoten. Het was een teamprestatie. Locadia zal hard moeten blijven werken, want deze doelpunten zijn voor hem geen garantie om te blijven staan.” Het is echter een feit dat een nieuwe basisplaats lonkt. Matavz ligt nog steeds ziek op bed, terwijl zaterdag de confrontatie met VVV-Venlo wacht.

De statistieken van Locadia zijn opzienbarend. Het talent maakte dit seizoen voor Jong PSV en PSV samen in 27 wedstrijden liefst 29 doelpunten. Daarnaast berekende CatenaccioNL dat Locadia gemiddeld elke 31 minuten die hij speelt een goal maakt of een assist geeft. Maar de meest veelzeggende statistiek kwam misschien nog wel van VI; van alle eredivisiespelers kan Locadia het beste moyenne overleggen. Een nieuw talent van eigen bodem is opgestaan.

20130228-175353.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: