Vitesse-boegbeeld Theo Bos (47) overleden

1 Mrt

Oud-profvoetballer en trainer Theo Bos is donderdagnacht na een lang ziekbed overleden. Hij leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker, dat in 2011 bij hem werd geconstateerd. Theo Bos is slechts 47 jaar oud geworden.

Bos

Bos mag met recht ‘Mister Vitesse’ genoemd worden. Als verdediger speelde hij zijn gehele loopbaan voor de geel-zwarten.  Zijn debuut maakte hij op 31 augustus 1983 tegen het voormalige FC Wageningen. Dat bleek de opmaat te zijn voor een vijftien jaar lange spelerscarrière. In 1998 hing Bos zijn kicksen aan de wilgen. Ter ere van zijn afscheid als speler organiseerde Vitesse een afscheidswedstrijd tegen het Duitse Schalke ’04. In totaal speelde Bos 369 wedstrijden voor Vitesse, waarin hij 9 doelpunten maakte.

Direct na zijn afzwaaien als profvoetballer nam Bos de jeugd van Vitesse onder zijn hoede. Hij stond aan de leiding van de B-selectie, A-selectie en later ook Jong Vitesse. In 2005 verliet Bos voor het eerst zijn grote liefde. FC Den Bosch bood hem de kans om hoofdtrainer te worden. Hij beleefde er vier succesvolle jaren, maar promoveren deed hij niet. Eind december 2008 werd toenmalig Vitesse-trainer Hans Westerhof ontslagen. Geruchten over een terugkeer van Bos op het oude nest deden al enkele dagen de ronde, toen hij op 3 januari 2009 zijn contract bij Vitesse ondertekende. In Arnhem was hij in tegenstelling tot zijn spelerscarrière niet bijster succesvol. In oktober van 2010 werd Bos ontslagen wegens tegenvallende resultaten.  Dat overkwam hem enkele maanden later opnieuw, als trainer van de Poolse topclub Polonia Warschau. Slechts twee maanden mocht hij in Warschau de scepter zwaaien. Bos sloot zijn trainerscarrière af bij FC Dordrecht. Hij tekende een contract voor het seizoen 2011/2012, maar moest op 7 januari zijn werkzaamheden al stilleggen wegens de constatering van alvleesklierkanker. Een half jaar later, op 14 juli, werd bekend dat hij opstapte als trainer in verband met zijn ziekte. Bos bleef daarna nog tot op het laatste moment wedstrijden van FC Dordrecht en Vitesse bezoeken, maar een rentree als trainer zat er niet meer in.

Vanwege het overlijden van Theo Bos zal Vitesse vrijdagavond met rouwbanden spelen. Directeur Ted van Leeuwen beloofde dat er hoe dan ook nog een officieel afscheid zal komen. FC Dordrecht liet bij monde van technisch manager Marco Boogers weten vrijdagavond uit respect voor haar ex-trainer niet in actie te zullen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: