Het begin van het einde van Marcel Brands

11 Mrt

Morgen is het exact een jaar geleden dat Fred Rutten bij PSV de laan werd uitgestuurd. Terwijl de Wijchenaar een prima seizoen draait bij zijn huidige werkgever Vitesse, is zijn opvolger Advocaat bij PSV nog niet bijster succesvol. Rutten kon vorig seizoen na 26 wedstrijden zijn koffers pakken. Opvallend is dat PSV onder Advocaat dit seizoen slechts 2 punten meer heeft weten te behalen na evenzoveel wedstrijden. Toch is de bekerfinalist nog volop in de race voor het landskampioenschap.

Dat het piept en kraakt in Eindhoven mag geen verrassing heten. Afgelopen zomer werden er opnieuw grote namen binnen gehengeld. Dick Advocaat en Mark van Bommel maakten hun rentree, terwijl Luciano Narsingh bij SC Heerenveen werd weggeplukt. De kritieken luidden destijds dat PSV de verdediging nog zou moeten versterken. “Onzin”, vertelde technisch directeur Marcel Brands in augustus, “dat lossen we intern op.”

20130311-101638.jpg

Dat blijkt een inschattingsfout van jewelste te zijn geweest. PSV heeft dan wel het opzienbarende aantal van 81 goals voor, de verdediging blijkt veel te wankel te zijn. Hutchinson is een tot rechtsback omgeturnde middenvelder. De dit seizoen ongelukkig spelende Canadees heeft besloten zijn contract niet te verlengen en vertrekt dus in de zomer. Derijck speelt in de regel vrij aardig, ware het niet dat hij met enige regelmaat een beslissende fout maakt. Het grootste probleem lijkt Marcelo te zijn. In de zomer van 2010 werd de Braziliaan met veel bombarie en voor een flinke smak geld binnengehaald. Overtuigen deed hij echter niet. Sterker nog, de boomlange verdediger blijkt de grootste bron van onrust te zijn op het veld. Pijnlijk is dat zijn contract afgelopen zomer met 2 jaar is verlengd. De enige verdediger die voldoet is Willems, al speelt de jonge linksback bij tijd en wijlen nog te druistig. Bouma is inmiddels afgeschreven en Pieters is door een domme vuistslag nog steeds uit de running.

Een inschattingsfout die de Eindhovenaren het kampioenschap kan gaan kosten. PSV is inmiddels achterhaald door Ajax, dat 1 punt meer heeft, en Feyenoord is in punten gelijk gekomen. Daarnaast staat de werkgever van Rutten, Vitesse, ook slechts op twee punten achterstand, waardoor het behalen van Champions League-voetbal zelfs in het geding komt. Financieel kan PSV zich dat veroorloven, daar Champions League-voetbal niet is begroot, maar sportief niet. Advocaat zal in dat geval zijn biezen pakken en de kans dat Van Bommel zal stoppen stijgt aanzienlijk. Het clubicoon is door Marcel Brands tot op heden nog niet eens benaderd om zijn contract te verlengen. Dat is toch een kwalijke fout. Geen verdediger halen is ook een kwalijke fout. Blijkbaar kan Brands niet voor de juiste balans zorgen binnen PSV. Misschien zit daar wel de grootste fout. Met nog 8 wedstrijden te gaan heeft PSV nog steeds een goede kans op de titel. Toch zal een eventueel kampioenschap de fouten van Brands niet kunnen verbloemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: