Robin van Persie is een grote meneer geworden

22 Apr

Hij is de 29 jaar ruimschoots gepasseerd en zijn eerste grijze haartjes beginnen zich inmiddels te vertonen. Het werd tijd voor het eerste landskampioenschap van Robin van Persie, de absolute vedette van Manchester United en het Nederlands elftal. Maandagavond viel die eer hem ten deel. Met drie goals tegen Aston Villa bezorgde hij The Mancunians hoogstpersoonlijk de titel.

20130422-225933.jpg

De geboren en getogen Rotterdammer startte zijn voetballoopbaan reeds op 4-jarige leeftijd bij Excelsior. In een lichting met onder anderen Luigi Bruins, Mounir el Hamdaoui en Saïd Boutahar was hij steevast een van de uitblinkers. Dat bleef enkele kilometers verderop niet onopgemerkt; op zijn dertiende haalde het grote Feyenoord hem op in Kralingen.

Van Persie stond te boek als een van de grootste talenten die de jeugdopleiding van de club rijk was. Zijn gedrag ging hem in de loop van de tijd echter parten spelen en al gauw kreeg hij het stempel onhandelbaar. Door zijn onmiskenbare talent kon Van Marwijk, later een bepalende factor in zijn carrière gebleken, niet om de Rotterdammer heen. Hij debuteerde in 2002 tegen Roda JC. Daarnaast won hij dat jaar de Uefa Cup en legde hij beslag op de titel Talent van het Jaar.

Op aandringen van Wenger legde Arsenal de – toen nog – vleugelspeler in 2004 vast. Ook al was zijn talent onmiskenbaar, Feyenoord stond vanwege het lastige gedrag van de eigenwijze Van Persie en de geboden transfersom niet onwelwillend tegenover een transfer.

Spijt hebben de Londenaren nooit gekregen van de aankoop. Onder de vleugels van Bergkamp en Henry ontpopte Van Persie zich tot een internationale topspeler. Arsenal staat er echter om bekend spelers op jonge leeftijd voor weinig geld naar Londen te halen, om ze daarna op te leiden tot toppers. De club bleek met die visie niet meer in staat om tegen financiële grootmachten als Chelsea en Manchester United op te boksen.

Ondertussen bereikte Van Persie in 2010 als aanvalsleider van Oranje de WK-finale, die verloren werd van Spanje. Steeds meer geruchten staken de kop op dat de Nederlander open zou staan voor een transfer naar een absolute topclub. Uitgerekend rivaal Manchester United bood hem een uitweg. Sir Alex Ferguson besloot de knip te trekken en legde 32 miljoen euro op tafel. Een bod dat voor Arsenal niet te weigeren bleek.

Een flitsende start volgde op Old Trafford. Zoals het een ware vedette betaamt, nam Van Persie United het gehele seizoen bij de hand. In alle competities scoorde hij er lustig op los. Zijn drie goals van maandagavond brengen zijn competitietotaal op 24 goals.

Na een wekenlange droogte bewijst Van Persie juist in de kampioenswedstrijd dat hij de man is waar het om draait in Manchester. Met drie goals, waarvan de tweede van grote schoonheid was, schenkt hij United de titel. Het grote talent van voorheen is een hele grote meneer geworden. Een die de grootste clubs ter wereld schrik aanjaagt, een die met verve de absolute hoofdrol in het Nederlands elftal opeist. Sinds maandagavond ook een die eindelijk zijn eerste titel heeft laten noteren. De prijzenjacht van de Rotterdammer is begonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: