Ondertussen in Monaco

20 Jun

De wereldeconomie schuttert. Bedrijven en bankwezen moeten bezuinigen, reorganiseren of leggen in het ergste geval het loodje. Niet eerder was de situatie zo uitzichtloos als de laatste jaren het geval is. Behalve bij de voetbalclubs in Manchester, Londen, Parijs en sinds twee jaar Monaco. Dmitri Rybolovlev is de man achter de wederopstanding van AS Monaco. Welkom in de doldwaze wereld van deze steenrijke Rus.

Rybolovlev

Dankzij het succesvol verhandelen van meststoffen heeft Dmitri Rybolovlev het lieve sommetje van zeven miljard euro op zijn bankrekening staan. Daarmee behoort hij tot de top-100 rijkste mensen die de aarde herbergt. Wat moet je met zo veel geld? Behalve dan het kopen van een privé-eiland voor je dochter voor 100 miljoen euro en het aanschaffen van een hypermoderne jacht van 230 miljoen euro. Juist, volgens de laatste trends koop je dan een voetbalclub.

AS Monaco werd het slachtoffer van de welvarende Rus. Monaco inderdaad, daar waar men überhaupt al niets te klagen heeft, want er hoeft geen belasting betaald te worden. Het verlangen van Prins Albert om de voetbalclub weer naar een hoger niveau te tillen, was klaarblijkelijk zo groot dat de prins anderhalf jaar geleden instemde met de deal. Niet zonder succes overigens: de Champions League-finalist van 2004 was afgedaald naar de Franse Ligue 2, maar stelde door kampioen te worden haar rentree in de Ligue 1 veilig.

Om de concurrentiestrijd met Paris Saint-Germain aan te kunnen gaan, trekt Rybolovlev zijn knip open. Ver open. Joao Moutinho en James Rodriguez kwamen voor 70 miljoen euro over van FC Porto, terwijl de club voor 60 miljoen euro Radamel Falcao vanuit Madrid liet overhevelen. In zijn kielzog volgde uitzondering Ricardo Carvalho; hij was transfervrij. Maar sta er niet van te kijken als er volgend seizoen een compleet nieuw elftal op het veld verschijnt.

Monaco Riche

Zo is ook AS Monaco verworden tot een simpele marionet, die danst aan de touwtjes van een koopzieke miljardair. Moeten we daar rouwig om zijn? Ach, nu heeft Paris Saint-Germain weer eens serieuze concurrentie. Of is het nu Rusland – Qatar?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: