Waarom PSV Gomes niet terug moet halen

17 Apr

Vier jaar op rij werd hij kampioen met PSV, eenmaal won hij de KNVB-beker en tijdens zijn gehele Eindhovense periode behoorde hij, nota bene als keeper, tot de topspelers van de Nederlandse eredivisie. Heurelho da Silva Gomes (32) voegde een nieuw hoofdstuk toe aan het rijke keepersverleden van PSV.

Gomes zette in juli 2004 zijn eerste passen op De Herdgang. De Braziliaanse reus uit João Pinheiro kwam mede ingegeven door zijn slungelige postuur wat onwennig over. In zijn beginperiode blunderde hij met enige regelmaat, waardoor de destijds van Feyenoord overgekomen Edwin Zoetebier zijn plek overnam. De weken die Gomes op de bank doorbracht, stonden in het teken van aanpassing. Aanpassing aan het Nederlandse voetbal, aan de Nederlandse taal en aan de Nederlandse mentaliteit. Guus Hiddink bleef enorm veel vertrouwen houden in het potentieel van de doelman en posteerde hem een poosje later weer onder de lat. Dat nieuwe vertrouwen zou Gomes nimmer meer beschamen. Binnen de kortste keren groeide hij uit tot publiekslieveling en verrichtte hij de ene na de andere fabuleuze redding.

In de koude winter van 2007 leek er een kink in de kabel te komen. PSV wachtte naar de mening van Gomes te lang met het verlengen van zijn contract. De sluitpost gaf aan zijn heil het volgende seizoen ergens anders te willen gaan zoeken. Dat was tegen het zere been van de PSV-supporters. Zij grepen de pijnlijke thuiswedstrijd tegen Roda JC, die met 2-4 verloren ging, aan om Gomes steun te betuigen en daarnaast de PSV-directie te overtuigen om zijn contract te verlengen. Met succes: het contract werd opengebroken en verlengd tot 2013.

Toch trok Gomes de Eindhovense deur in de daaropvolgende zomer achter zich dicht. Nauwelijks een week na zijn vierde kampioensschap op rij publiceerde VI een artikel waarin de Braziliaan forse kritiek uitte op PSV en met name directeur Jan Reker. De woorden ‘hij eruit of ik eruit’ behoeven geen nadere uitleg. Reker bleef tot woede van de supporters aan, Gomes vertrok voor 9 miljoen euro naar het Engelse Tottenham Hotspur. Een bijzonder succesvol huwelijk eindigde in mineur.

20130417-120829.jpg

Inmiddels is het einde van het seizoen 2012/13 in zicht. Gomes raakte na een geslaagd begin bij Tottenham Hotspur op een zijspoor in Londen, waar hij werd gepasseerd ten faveure van Brad Friedel. Sinds afgelopen winter is de gevallen ster op huurbasis actief bij de Duitse laagvlieger TSG Hoffenheim. Vorige week brak hij echter op ongelukkige wijze zijn hand, waardoor hij de laatste wedstrijden van het seizoen uitgeschakeld is.

Toeval of niet, zijn voormalige werkgever PSV wist sinds zijn vertrek geen enkele landstitel meer in de wacht te slepen. De roep om de terugkeer van de gewezen publiekslieveling wordt jaarlijks luider. Achtereenvolgens Andreas Isaksson, Przsemyslaw Tyton en Boy Waterman konden de geest van Gomes niet uit het Philips Stadion verdrijven. Slechts een KNVB-beker en een Johan Cruijff Schaal mocht PSV de laatste vijf jaren in de prijzenkast bijzetten. Volgens de buitenwacht mag dat op het conto van Marcel Brands geschreven worden. Zijn transferbeleid deugt naar de mening van zowel de supporters als de kenners van geen kanten. De kans dat Van Bommel aanstaande zomer stopt is aanzienlijk. Daarnaast hebben Strootman, Lens, Marcelo en Pieters aangegeven open te staan voor een transfer. Een kleine revolutie kan niet voorkomen worden. Het is gemakkelijk om dan te pleiten voor een terugkeer van Gomes. Die naam staat in Eindhoven nog steeds gelijk aan succes.

Na het wrange verlies tegen Ajax verschenen deze week de eerste berichten in de media dat er binnen PSV opnieuw wordt aangedrongen op een terugkeer van Gomes. De Braziliaan gaf zelf een dag later te kennen daar zeker voor open te staan. Hij komt begrijpelijkerwijs maar wat graag terug naar Nederland, het land waar hij zijn grote successen kende. De goalie moet verder met zijn carrière, maar dat moet PSV ook. Terugvallen op helden uit het verleden is geen garantie voor de toekomst. Met het enorme voetstuk waar Gomes voor PSV-supporters op staat, kan een eventuele terugkeer louter slecht uitpakken. Het verwachtingspatroon zal immens zijn. Daarbij komt dat de ex-Braziliaans international al twee jaar zijn gebruikelijke niveau niet meer haalt en dat Jeroen Zoet in de zomer terugkeert. De keeper van Jong Oranje (22) is twee jaar verhuurd geweest aan RKC Waalwijk om ervaring op te doen. Hij wordt geacht het komende seizoen klaar te zijn voor een plaats onder de lat bij PSV.

20130417-120724.jpg

Gomes is en blijft een held in Eindhoven, maar zijn tijd is geweest. Ook hij kan geen garanties voor de toekomst bieden. Sterker nog, de boomlange keeper zal een ongekend hoog niveau moeten halen om het PSV-publiek tevreden te stemmen. Met Zoet heeft de club na de zomer een erg talentvolle keeper in de gelederen waar het op kan bouwen. Bouwen aan een volledig gerenoveerd en vernieuwd PSV. Stap één naar een nieuwe toekomst kan gezet worden. Een toekomst zonder Gomes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: